28 kwi 2012

carrot cake


Na niedzielne popołudnie, ciasto marchewkowe. Przepis od mamy (najlepszy!!!, bo sprawdzony).
La tarta de zanahoria para acompañar el café de esta tarde. La receta de mi Mama (siempre sale bien!!!)

4 jajka (4 huevos)
1,5 szklanki cukru (1,5 vaso de azúcar)
1 szklanka oleju (1 vaso de aceita de oliva)
2 szklanki mąki (2 vasos de harina)
2 szklanki drobno startej marchewki (2 vasos de zanahoria rallada)
1 łyżeczka proszku do pieczenia (1 cucharita de levadura)
1 łyżeczka sody (1 cucharita de gasificante)
1 lub 2 łyżeczki cynamonu (1 ó 2 cucharitas de canela)


Ubijamy białka z cukrem, dodajemy żółtka, olej, mąkę wymieszaną z proszkiem, sodą i cynamonem. Na końcu dodajemy marchewkę. W piekarniku nagrzanym do 180ºC, pieczemy około 40-50 minut. Gotowe ciasto polewamy białą czekoladą lub posypujemy cukrem pudrem.
Montar las claras junto con el azúcar, añadir las yemas, el aceite y la harina mezclada con levadura, gasificante y canela. Calentar el horno a 180ºC y hornear la tarta durante 40-50 minutos. Al sacarla del horno, la cubrimos con chocolate blanco ó azúcar glas.

Smacznego!!! ¡Que aproveche!
Następnym razem pokuszę się o babeczki marchewkowe z bitą smietaną...
Para la próxima vez,  haré la misma receta, pero en forma de muffins y con nata montada.


magda

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każde pozostawione słówko.