Na niedzielne popołudnie, ciasto marchewkowe. Przepis od mamy (najlepszy!!!, bo sprawdzony).
La tarta de zanahoria para acompañar el café de esta tarde. La receta de mi
Mama (siempre sale bien!!!)
4 jajka (4 huevos)
1,5 szklanki cukru (1,5 vaso de azúcar)
1 szklanka oleju (1 vaso de aceita de oliva)
2 szklanki mąki (2 vasos de harina)
2 szklanki drobno startej marchewki (2 vasos de zanahoria rallada)
1 łyżeczka
proszku do pieczenia (1 cucharita de levadura)
1 łyżeczka sody (1 cucharita de gasificante)
1 lub 2 łyżeczki cynamonu (1 ó 2 cucharitas de canela)
Ubijamy białka z cukrem, dodajemy żółtka,
olej, mąkę wymieszaną z proszkiem, sodą i cynamonem. Na końcu dodajemy marchewkę.
W piekarniku nagrzanym do 180ºC,
pieczemy około 40-50 minut. Gotowe ciasto polewamy białą czekoladą lub posypujemy cukrem
pudrem.
Montar las claras junto
con el azúcar, añadir las yemas, el aceite y la harina mezclada con levadura,
gasificante y canela. Calentar el horno a 180ºC y hornear la tarta durante 40-50 minutos.
Al sacarla del horno, la cubrimos con chocolate blanco ó azúcar glas.
Smacznego!!! ¡Que aproveche!
Następnym razem pokuszę się o babeczki marchewkowe z bitą smietaną...
Para la próxima vez, haré
la misma receta, pero en forma de muffins y con nata montada.
magda
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każde pozostawione słówko.