7 kwi 2012

crespells

Świąteczne przysmaki. Ciastka wielkanocne "crespells" prosto z Majorki. 
Składniki: 1kg mąki, 300 g smalcu, 300 g cukru, 4 żółtka, pół szklanki oliwy z oliwek, pół szklanki soku ze świeżych pomarańczy. Wszystkie składniki należy dobrze wymieszać, rozwałkować (około 1 cm) i powycinać ciastka. Piec około 12 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Los crespells, típicas galletas mallorquinas de Semana Santa.
Ingredientes: 1 kg de harina, 300 gr. de manteca de cerdo, 300 gr. de azúcar, 4 yemas de huevo, 1/2 vaso de aceite de oliwa, 1/2 vaso de zumo de naranja recién exprimido. Mezcla bien todos los ingredientes hasta obtener una masa preparada para alisar (aprox. 1 cm) y cortar. Calentar el horno a 180 grados y hornear las galletas durante aprox. 12 minutos. 



W tym roku, na pieczenie "crespells"zaprosiła nas Lucía, koleżanka Malenki. W Pina w sobotnie popołudnie    zorganizowano wspólne pieczenie ciastek. Lucía, amiga de Malena nos invitó a Pina, donde han organizado el taller de los crespells.

Wesołych Świąt!!!
Felices Fiestas!!!

magda

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każde pozostawione słówko.