poniedziałek, 9 kwietnia 2012

bonbons

Ciąg dalszy przysmaków świątecznych ... Czekoladowa bombonierka własnej produkcji. 
Una receta más, esta vez los bombones caseros. La receta de La Gallina Clueca.

Składniki:
400 g czekolady gorzkiej deserowej (im lepsza czekolada, tym pyszniejsze czekoladki, ja użyłam Nestle Fondant i wyszły bardzo dobre, ale podobno z Lindt wychodzą niebiańskie)
370 g mleka skondensowanego
100 g masła
2 żółtka
drobno posiekane orzechy laskowe i włoskie (według uznania)
Do dekoracji kolorowe ozdoby z cukru, groszki, wiórki kokosowe, migdały, orzechy, itp.

Wszystkie składniki mieszamy.
I rozpuszczamy na wolnym ogniu.
Tak przygotowaną masę pozostawiamy do ostudzenia (żeby przyspieszyć ten proces ja włożyłam ją do zamrażarki).


Formujemy kulki i wkładamy je do papierków od mini mufinek. Dekorujemy według uznania.
 
Nasze czekoladki umieściliśmy w pudełkach do bombonierek i podarowaliśmy Sheili, Cati, Ani i Adusiowi z okazji świąt. En estas fietas hemos regalado nuestros bombones a Sheila, Cati, Ania i Adus.

magda

1 komentarz:

  1. czuję, że tyję od samego patrzenia na te słodkości :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za każde pozostawione słówko ♥

Osoby nie posiadające konta Google nie mogą komentować naszych postów. Niestety z racji sporej ilości spamu zostałyśmy zmuszone do uruchomienia takiej funkcji. Dlatego jeśli masz ochotę napisz do nas maila bublownia@yahoo.com, z pewnością i z miłą chęcią odpowiemy na każdą wiadomość.