Ciąg dalszy przysmaków świątecznych ... Czekoladowa bombonierka własnej produkcji.
400 g czekolady gorzkiej deserowej (im lepsza czekolada, tym pyszniejsze czekoladki, ja użyłam Nestle Fondant i wyszły bardzo dobre, ale podobno z Lindt wychodzą niebiańskie)
370 g mleka skondensowanego
100 g masła
2 żółtka
drobno posiekane orzechy laskowe i włoskie (według uznania)
Do dekoracji kolorowe ozdoby z cukru, groszki, wiórki kokosowe, migdały, orzechy, itp.
Wszystkie składniki mieszamy. |
I rozpuszczamy na wolnym ogniu. Tak przygotowaną masę pozostawiamy do ostudzenia (żeby przyspieszyć ten proces ja włożyłam ją do zamrażarki). |
Formujemy kulki i wkładamy je do papierków od mini mufinek. Dekorujemy według uznania. |
magda
czuję, że tyję od samego patrzenia na te słodkości :)
OdpowiedzUsuń