niedziela, 21 października 2012

buñuelos


Polski: Dzisiaj na Majorce obchodzimy Día de las Vírgenes, Dzień Dziewic, który ma związek z legendą o św. Urszuli. Święta Urszula, córka króla Brytów była zaręczona z synem pogańskiego króla Eteriusza. Przed ślubem udała się z jedenastoma tysiącami swoich towarzyszek, dziewic, na pielgrzymkę do Rzymu. W drodze powrotnej napotkały Hunów. Za to, że Urszula odmówiła swej ręki Atylli, wodzowi Hunów, wszystkie zostały zamordowane.
Na Majorce tradycją jest, że chłopcy kupują goździki, a dziewczyny buñuelos (majorkańskie pączki). Wieczorem, 20 października chłopcy wychodzą na ulice z goździkami i śpiewają serenady pod oknami dziewczyn (niestety, ale ja tutaj mam obraz Pawła Wilczaka śpiewającego "Pod twoim oknem" z różą w pupie:)). W zamian zostają zaproszeni do domów na pączkowy poczęstunek. We wszystkich szkołach i przedszkolach świętuje się Día de las Vírgenes, a moja córka w tym roku miała przynieść na drugie śniadanie buñuelos.

Español: Hoy, en Mallorca, celebramos el Día de las Vírgenes. Esta antigua tradición coincide con la víspera de Santa Úrsula y las 11.000 vírgenes. Santa Úrsula era hija de un príncipe británico que fue prometida en matrimonio. Después de ir a Roma en peregrinación, se dirigió a Colonia con sus once mil doncellas, pero allí se encontraron con los hunos. Fueron martirizadas por el hecho de que Úrsula se negó a casarse con Atila, caudillo de los hunos.
La tradición consiste en que cada chico tiene que llevar un clavel a una chica mientras que la chica lleva buñuelos para el chico. Cuando llega la noche (20 de Octubre) los chicos tienen que ir casa por casa con claveles cantando desde la calle a los balcones y ventana y subir a las casas a comer buñuelos a cambio de dar su clavel correspondiente. En todos los colegios se celebra este día. Mi hija lo celebro el viernes pasado y tuvo que llevar los buñuelos.


Polski: Znalazłam dwa rodzaje buñuelos, jedne drożdżowe, a drugie na proszku do pieczenia. Jako, że były to moje pierwsze majorkańskie pączki (i musiały się udać!!!), wybrałam wersję łatwiejszą.
Español: He encontrado dos tipos de buñuelos, del viento y de forat. Teniendo en cuenta que eran mis primeros buñuelos, he elegido la receta más fácil.

Bunyols de forat (nic innego, tylko pączki z dziurką)
-280 g gotowanych ziemniaków                                                  
- 140 g mąki
- proszek do pieczenia
- 2 łyżki wody
- olej do smażenia
Ugniatamy ziemniaki, dodajemy wodę, proszek do pieczenia i mąkę. Mieszamy i odstawiamy na 30 minut. Następnie formujemy pączki. Bierzemy trochę masy (wielkość orzecha włoskiego), robimy w środku dziurkę i delikatnie kładziemy na gorący tłuszcz. Pieczemy na złocisty kolor. Na koniec posypujemy cukrem pudrem. Buñuelos najlepiej zjeść zaraz po upieczeniu, cieplutkie i chrupiące.

- 280 grs de patata hervida
- 140 grs de harina
- 1 sobre de levadura de panadería
- Aceite de oliva para freír
- 2 cucharadas de agua tibia
Chafamos las patatas hervidas en un cuenco y añadimos el agua, la levadura y la harina. A continuación, mezclamos bien y lo dejamos reposar. Después calentamos el aceite. Cogemos un poco de masa, del tamaño de una nuez, hacemos un agujero y soltamos con cuidado dentro del aceite caliente. Cuando ya estén dorados por los dos lados, retiramos los buñuelos y los colocamos en un plato con papel de cocina para que absorba la grasa. Finalmente les echamos azúcar por encima. Los buñuelos hay que comerlos enseguida, crujientes y calentitos.

Smacznego!!! Bon profit!!!

magda

10 komentarzy:

  1. Korzenie święta niezbyt miłe, ale dzisiejsze zwyczaje bardzo fajne! Pączki wyglądają apetycznie...
    A pokój córy z poprzedniego wpisu słodki!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Automatycznie mam ochotę na pączka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. o z ziemniakami jeszcze nie próbowałam :D a tak przepysznie kuszą :D
    aż mi smaka na polskie oponki z serem narobiłaś :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Widzę, że wszystkim narobiłam smaka na pączki:)))) A niech to, raz się żyje i każdy powód jest dobry, żeby zjeść pączusia. Miłego wieczoru:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajne są takie tradycje ... szczególnie kiedy wiążą się z tak pysznymi smakołykami ;))
    Pozdrawiam Was serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. każdy powód by świętować, zwłaszcza takimi pysznymi pączusiami jest dobra:))mmmmmm...

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za każde pozostawione słówko ♥

Osoby nie posiadające konta Google nie mogą komentować naszych postów. Niestety z racji sporej ilości spamu zostałyśmy zmuszone do uruchomienia takiej funkcji. Dlatego jeśli masz ochotę napisz do nas maila bublownia@yahoo.com, z pewnością i z miłą chęcią odpowiemy na każdą wiadomość.