czwartek, 1 listopada 2012

halloween cupcakes

Polski: Post ten powinnien pojawić sie w naszej bublowni już wczoraj, ale po zjedzeniu kilku przesłodkich babeczek, musiałam iść na spacer:) Wszędobylska atmosfera Halloween skusiła mnie na zrobienie jakiejś słodkości i tak też powstały moje nowe babeczki. Nowe, ponieważ oprócz tego, że są czekoladowe, to w środku mają jeszcze syrop czekoladowy (istne szaleństwo!!!), a kolorowa masa zrobiona jest z kremu z pianek (podwójne szaleństwo!!!). Jeśli ktoś ma ochotę, to zostawiam przepis:

Español: Esta entrada debería aparecer ayer en bublownia, pero después de comer varios cupcakes tuve que dar un paseo:) El ambiente de Halloween me motivo para hacer algo dulce y de aquí vienen mis nuevos cupcakes. Son de chocolate, con relleno de sirope de chocolate y con crema de nubes (una locura de calorías!!!). Si alguien tiene ganas de probarlos, os dejo la receta:


Polski: Składniki potrzebne do babeczki: 115 g masła, 220 g cukru, 3 jajka, 180 g mąki, 40 g kakao, 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia, 120 ml mleka. Wypełnienie: Syrop czekoladowy. Dekoracja: 250 g masła, 250 g cukru pudru, 250 g kremu z pianek (marshmallow fluff).
Ucieramy masło z cukrem. Wbijamy jajka i mieszamy mikserem. Dodajemy połowę mąki (wcześniej wymieszanej z proszkiem do pieczenia i z kakao). Mieszamy mikserem na najniższej mocy. Dodajemy mleko i resztę mąki i mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą. W formie do pieczenia babeczek układamy papierki i wlewamy do nich ciasto do 3/4 wysokości. Pieczemy 22 – 25 minut w temperaturze 180ºC. Babeczki pozostawiamy do ostygnięcia. Następnie robimy w nich dziurki (najlepiej wydrążaczem do owoców), wlewamy do środka syrop czekoladowy i zamykamy. Przygotowujemy krem ucierając masło, cukier puder i krem z pianek. Kolory dodajemy w zależności od gustu i potrzeb.

Español: Ingredientes para el bizcocho: 115 g de mantequilla, 220 g de azúcar, 3 huevos, 180 g de harina, 40 g de cacao, 1 ½ cucharaditas de levadura, 120 ml de leche semidesnatada. Para relleno: Sirope de chocolate. Para decorar: 250 g de mantequilla, 250 g de icing sugar, 250 g de crema de nubes (marshmallow fluff). 
Batimos la mantequilla con el azúcar. Añadimos los huevos, batiendo todo el tiempo. Después echamos la mitad de harina mezclada con la levadura y el cacao. Batimos todo a la velocidad baja. Luego ponemos leche y la otra mitad de harina. Batimos hasta que la mezcla sea homogénea. Repartimos mezcla en las cápsulas y horneamos 22 – 25 minutos (180ºC). Cuando los cupcakes estén fríos, los abrimos y rellenamos de sirope de chocolate. Preparamos la crema de mantequilla, azúcar y crema de nubes. Los colorantes añadimos según preferencias de cada uno.


Polski: Odkąd mieszkam na Majorce, dzień Wszystkich Świętych nie ma dla mnie już tej samej magii, dlatego też wygląda zupełnie inaczej. Dzisiaj udaliśmy się na spacer do małego miasteczka, Montuiri. Dzieci pobawiły się w parku, wypiłam kawę na jednym z tarasów, zaglądneliśmy na tamtejszy cmentarz.

Español: Desde cuando vivo en Mallorca, el Día de los Santos ya no tiene el mismo significado. Este día lo aprovechamos para estar juntos. Hoy fuimos de paseo a Montuiri, un pequeño pueblo muy pintoresco. Los niños han jugado en el parque y hemos tomado un café en la terraza con unas estupendas vistas.


 
Montuiri
Polski: Przez kolejne trzy dni będę świętować Halloween. W biurze podróży, w którym pracuję, co roku organizujemy imprezę Halloween w jednym z hoteli. Tak więc i ja tam jestem, trochę z przyjemności, a trochę z obowiązku. Jak wrócę, to zdam relację. Do poniedziałku. Pa!!!

Español: Durante los tres próximos días voy a disfrutar de Halloween. La agencia de viajes donde trabajo, lo organiza en uno de los hoteles. Cada año estoy allí por placer, pero también por obligación. Después de mi vuelta, os lo contaré. Hasta el lunes. 

magda

 

14 komentarzy:

  1. Ach jak pięknie i smakowicie wyglądają! Magda, masz prawdziwy talent cukierniczy!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ya los he probado y están de mueeeeeeerte!

    OdpowiedzUsuń
  3. Prześliczne i na pewno pyszne:). I na dodatek nie są przerażające, jak niektóre słodycze przygotowywane na Hallowen!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale apetyczna ciasteczka:)))Pozdrawiam serdecznie:)i oczywiście czekam na relację:)

    OdpowiedzUsuń
  5. ¡Doy fe de que estaban de miedo! aunque haya pasado Halloween puedes seguir haciendo más y puedes seguir trayendo para que probemos :P
    prometo que un día de estos yo probaré a hacer en casa!
    Reme

    OdpowiedzUsuń
  6. Mniam ...
    Udanej zabawy :)
    pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wow piękne babeczki.
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. nie dość że smaczne na pewno to jeszcze piękne :) ciekawa jestem tego kremu z pianek - widzę że u Was w słoiku gotowy dostępny :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gotowy krem z pianek znalazlam w amerykanskim supermarkecie. Podobno mozna go zrobic samemu z pianek, ale ja nigdy nie probowalam:)

      Usuń
  9. te babeczki wyglądają i pewnie smakują obłędnie, a ja takie uwielbiam:))) no i baw się dobrze na zabawie:))

    OdpowiedzUsuń
  10. Niesamowite te Helloweenowe babeczki. Wyglądają pięknie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo dziekuje Wszystkim za komentarze. Babeczki byly przeslodkie. Mam nadzieje, ze nie bede ich powtarzac za czesto, bo to prawdziwa bomba kaloryczna!!!

    OdpowiedzUsuń
  12. wpadłam raz jeszcze, żeby zaprosić do siebie, po odbiór wyróżnienia:))))

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za każde pozostawione słówko ♥

Osoby nie posiadające konta Google nie mogą komentować naszych postów. Niestety z racji sporej ilości spamu zostałyśmy zmuszone do uruchomienia takiej funkcji. Dlatego jeśli masz ochotę napisz do nas maila bublownia@yahoo.com, z pewnością i z miłą chęcią odpowiemy na każdą wiadomość.