Polski: Post ten
powinnien pojawić sie w naszej bublowni już wczoraj, ale po zjedzeniu kilku
przesłodkich babeczek, musiałam iść na spacer:) Wszędobylska atmosfera
Halloween skusiła mnie na zrobienie jakiejś słodkości i tak też powstały moje
nowe babeczki. Nowe, ponieważ
oprócz tego, że są czekoladowe, to w środku mają jeszcze syrop czekoladowy (istne
szaleństwo!!!), a kolorowa masa zrobiona jest z kremu z pianek (podwójne szaleństwo!!!). Jeśli ktoś ma ochotę, to zostawiam przepis:
Español: Esta entrada debería aparecer ayer en bublownia, pero después
de comer varios cupcakes tuve que dar un paseo:) El ambiente de Halloween me
motivo para hacer algo dulce y de aquí vienen mis nuevos cupcakes. Son de chocolate,
con relleno de sirope de chocolate y con crema de nubes (una locura de
calorías!!!). Si alguien tiene ganas de probarlos, os dejo la receta:
Polski: Składniki
potrzebne do babeczki: 115 g masła, 220 g cukru, 3 jajka, 180 g mąki, 40 g kakao, 1 ½ łyżeczki
proszku do pieczenia, 120 ml mleka. Wypełnienie: Syrop czekoladowy. Dekoracja: 250 g masła, 250 g cukru pudru, 250 g kremu z pianek (marshmallow fluff).
Ucieramy masło z
cukrem. Wbijamy jajka i mieszamy mikserem. Dodajemy połowę mąki (wcześniej
wymieszanej z proszkiem do pieczenia i z kakao). Mieszamy mikserem na najniższej
mocy. Dodajemy mleko i resztę mąki i mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą.
W formie do pieczenia babeczek układamy papierki i wlewamy do nich ciasto do
3/4 wysokości. Pieczemy 22 – 25 minut w temperaturze 180ºC. Babeczki
pozostawiamy do ostygnięcia. Następnie robimy w nich dziurki (najlepiej wydrążaczem
do owoców), wlewamy do środka syrop czekoladowy i zamykamy. Przygotowujemy
krem ucierając masło, cukier puder i krem z pianek. Kolory dodajemy w
zależności od gustu i potrzeb.
Español: Ingredientes para el bizcocho: 115 g de mantequilla, 220 g de azúcar, 3 huevos, 180 g de harina, 40 g de cacao, 1 ½ cucharaditas
de levadura, 120 ml de leche semidesnatada. Para relleno: Sirope de chocolate. Para decorar: 250 g de mantequilla, 250 g de icing sugar, 250 g de crema de nubes
(marshmallow fluff).
Batimos la mantequilla con el azúcar. Añadimos los huevos, batiendo
todo el tiempo. Después echamos la mitad de harina mezclada con la levadura y
el cacao. Batimos todo a la velocidad baja. Luego ponemos leche y la otra mitad
de harina. Batimos hasta que la mezcla sea homogénea. Repartimos mezcla en las
cápsulas y horneamos 22 – 25 minutos (180ºC). Cuando los cupcakes estén fríos, los
abrimos y rellenamos de sirope de chocolate. Preparamos la crema de
mantequilla, azúcar y crema de nubes. Los colorantes añadimos según
preferencias de cada uno.
Polski: Odkąd mieszkam na
Majorce, dzień Wszystkich Świętych nie ma dla mnie już tej samej magii, dlatego też wygląda zupełnie
inaczej. Dzisiaj
udaliśmy się na spacer do małego miasteczka, Montuiri. Dzieci
pobawiły się w parku, wypiłam kawę na jednym z tarasów, zaglądneliśmy na tamtejszy cmentarz.
Español: Desde cuando vivo en Mallorca, el Día de los Santos ya no
tiene el mismo significado. Este día lo aprovechamos para estar juntos. Hoy
fuimos de paseo a Montuiri, un pequeño pueblo muy pintoresco. Los niños han
jugado en el parque y hemos tomado un café en la terraza con unas estupendas
vistas.
![]() | |
Montuiri |
Polski: Przez kolejne trzy
dni będę świętować Halloween. W biurze podróży, w którym pracuję, co roku
organizujemy imprezę Halloween w jednym z hoteli. Tak więc i ja tam jestem,
trochę z przyjemności, a trochę z obowiązku. Jak wrócę, to zdam relację. Do
poniedziałku. Pa!!!
Español: Durante los tres próximos días voy a disfrutar de Halloween.
La agencia de viajes donde trabajo, lo organiza en uno de los hoteles. Cada año
estoy allí por placer, pero también por obligación. Después de mi vuelta, os lo
contaré. Hasta el lunes.
magda
Ach jak pięknie i smakowicie wyglądają! Magda, masz prawdziwy talent cukierniczy!:)
OdpowiedzUsuńYa los he probado y están de mueeeeeeerte!
OdpowiedzUsuńQue buena pinta..
OdpowiedzUsuńPrześliczne i na pewno pyszne:). I na dodatek nie są przerażające, jak niektóre słodycze przygotowywane na Hallowen!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Ale apetyczna ciasteczka:)))Pozdrawiam serdecznie:)i oczywiście czekam na relację:)
OdpowiedzUsuń¡Doy fe de que estaban de miedo! aunque haya pasado Halloween puedes seguir haciendo más y puedes seguir trayendo para que probemos :P
OdpowiedzUsuńprometo que un día de estos yo probaré a hacer en casa!
Reme
Mniam ...
OdpowiedzUsuńUdanej zabawy :)
pozdrawiam serdecznie :)
Wow piękne babeczki.
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
nie dość że smaczne na pewno to jeszcze piękne :) ciekawa jestem tego kremu z pianek - widzę że u Was w słoiku gotowy dostępny :D
OdpowiedzUsuńGotowy krem z pianek znalazlam w amerykanskim supermarkecie. Podobno mozna go zrobic samemu z pianek, ale ja nigdy nie probowalam:)
Usuńte babeczki wyglądają i pewnie smakują obłędnie, a ja takie uwielbiam:))) no i baw się dobrze na zabawie:))
OdpowiedzUsuńNiesamowite te Helloweenowe babeczki. Wyglądają pięknie :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziekuje Wszystkim za komentarze. Babeczki byly przeslodkie. Mam nadzieje, ze nie bede ich powtarzac za czesto, bo to prawdziwa bomba kaloryczna!!!
OdpowiedzUsuńwpadłam raz jeszcze, żeby zaprosić do siebie, po odbiór wyróżnienia:))))
OdpowiedzUsuń