13 lut 2012

macarons


Makaroniki – słodkie ciastka przyrządzane z białek, mielonych migdałów i cukru pudru. Na zewnątrz mają kruchą skorupkę, a w środku są kremowe. Makaroniki łączy sie w pary i przekłada najróżniejszymi kremami. Za pierwszym razem postanowiłyśmy nie eksperymentować i zrobiłyśmy makaroniki klasyczne z kremem czekoladowym. Hmmmm, palce lizać… Pyszne, niewielkie (“na dwa kęsy”) i nieprzyzwoicie słodkie!!!
El macaron es una galleta hecha de clara de huevo, almendra molida y azúcar glas. Se caracteriza por una costra crujiente y un inferior cremoso. Los macarons se hacen de una amplia variedad de sabores. Nuestros macarons son clásicos con crema de chocolate. Los hemos hecho por primera vez. Hmmm, que ricos… Deliciosos, pequeños y  tremendamente dulces.

 
Skoro jesteśmy przy deserze, muszę pochwalić się nowym (moim i Ady) zakupem: widelce do ciasta. Prawda, że oryginalne. W Walencji odkryłyśmy niesamowity sklep, z którego nie można było nas wyciągnąć. Sklep prosto z Portugalii, a loja do gato preto.
Ya que estamos con el postre, tengo que enseñaros nuestra nueva compra: los tenederos para tarta. ¿A que son originales? En Valencia hemos descubierto una fascinante tienda de decoración, a loja de gato preto de Portugal.żnych smakach



magda

2 komentarze:

  1. Nasze piękne widelce! Jeszcze nimi nie jadłam, ale w sobote załapię się na imieninowe ciasto mamy, więc wypróbuję nasze cuda :) Ada

    OdpowiedzUsuń
  2. Takiego smaka mi narobiłyście, że postanowiłam zrobić w końcu macaronsy;) Są genialne:D i rzeczywiście słodkie i na dwa chapsy:D Widelce macie czaderskie;D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każde pozostawione słówko.