16 wrz 2012

zebra cake


Polski: Jak co niedzielę, propozycja na podwieczorek. U nas dzisiaj babka Zebra, jedna z moich ulubionych. Zawsze będzie kojarzyć mi się z mamą i wspólnymi wypiekami. Kiedy mama rzucała hasło „pieczemy Zebrę”, od razu pojawiałam się w kuchni. Najpierw wyciągałam "przepiśnik" mamy i poszukiwałam przepisu, a następnie wrzucałam wszystkie składniki do miski, a mikser w rękach mamy mieszał i mieszał. Najlepszym momentem było dzielenie ciasta na dwie miski. Od tej chwili jedna miska była moja. Zgadnijcie która? Oczywiście ta,gdzie trzeba było dodać czekoladę. Mama wykładała na blaszkę część białą, a ja tę czekoladową. Trzy łyżki jednej i trzy łyżki drugiej i tak do końca. No a później to oczekiwanie, aż babka wyjdzie z piekarnika ... i na koniec polewanie jej mleczną czekoladą. Py-cho-ta!!!

Español:  Cada domingo os dejamos nuestra propuesta para la merienda. Para hoy tenemos el bizcocho llamado Zebra, uno de mis favoritos. La receta es de mi mamá y me recuerda cuando era niña y ayudaba a mamá hacer este bizcocho. La masa para Zebra se divide en dos cuencos. Entonces uno era mío y el otro de mi mama. La masa de mama era blanca y la mía de chocolate (nunca nos hemos intercambiado! Yo siempre era el chef del cuenco con masa de chocolate). Lo más divertido era repartir las dos masas en la forma, tres cucharas de la blanca y tres cucharas de chocolate, tres cucharas de la blanca y tres cucharas de chocolate y otra vez lo mismo… Y luego el tiempo de espera para sacar el bizcocho y al final de todo cubrirlo con chocolate. ¡Que recuerdos!


Polski: Nasza dzisiejsza Zebra jest troche nietypowa, bo w kształcie Serca, ale taką zażyczyła sobie Malenka. Paski Zebry nie wyszły idealnie, ponieważ moja 4-letnia córcia nie zawsze wlewała masę do środka:) Babkę udoskonaliłyśmy polewą w dwóch kolorach. Zapewniam Was, że smakuje rewelacyjnie!!! (przepis udostępniamy chętnym przez maila).

Español: Nuestra Zebra de hoy es un poco atípica. Tiene forma de corazón, elegida por Malena. Las rayas de zebra no son perfectas, porque mi niña no siempre acertaba en poner la masa en la forma:) El bizcocho lo hemos cubierto con el chocolate de rayas, una mezcla de chocolate blanco y negro. Os aseguro que la tarta ha salido riquísima!!! (la receta podemos enviar vía mail).

magda
  


12 komentarzy:

  1. Musi być strasznie pyszna:))Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie to wygląda Siostro :))

    OdpowiedzUsuń
  3. ależ apetycznie :D uwielbiam takie "stare" przepisy :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Jeśli smakuje tak jak wygląda - toż to rewelacja :))
    Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pychotka. Aż ślinka cieknie na sam widok. ;))

    OdpowiedzUsuń
  6. Gosia, Ada, Magda, Olga W., Piwi macie racje!!! Byla straaaasznie pyszna!!! Dzisiaj na sniadanie zjadlam ostatni kawalek... Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  7. o jejciu, to moje ciasto z dzieciństwa pamiętam jak piekłam je w podstawówce razem z bratem lata świetlne temu. Slinka pociekła mi juz po brodzie mniam

    OdpowiedzUsuń
  8. wygląda naprawdę smakowicie i zwłaszcza, że robione z sercem:))) a ciasto zebra uwielbiam, choć aktualnie nic nie piekę, bo nie mam piekarnika:D a takie pyszności to zawsze znikają w błyskawicznym tempie:)

    OdpowiedzUsuń
  9. :o ale smacznie to wygląda... aż nabrałam ochotę na czekoladę!

    Przy okazji zapraszam do siebie :)
    (SilviageArt)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  10. Mniam!:) uwielbiam wszystko z czekoladą!:) a Twoje Ciacho Magda wygląda jak z ekskluzywnej cukierni!

    OdpowiedzUsuń
  11. Ben Benkowo, Silviage, SylviaMade milo widziec was w klubie "czekolado-maniaków" (no bo jak tu mozna nie lubiec czekolady???)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każde pozostawione słówko.